At stege en bøf

At stege en bøf er en videnskab for nogle, mens andre beror sig på rent held, når de skal stege en god bøf. Men er det så vanskeligt at stege en god bøf?

Panden

Fælles for at stege en god bøf, er i bund og grund redskabet. En god pande er nødvendig, for hvis du bruger en billig tynd pande, der ikke kan holde på varmen, så får du aldrig den stegeskorpe på kødet som man skal have. En god pande er derfor en tykbundet pande, der kan holde på varmen, og som kan tåle at blive varmet godt op. Om det er en god gammeldags støbejernspande, eller en teflon pande, eller en keramisk pande er lige meget, så længe den er tykbundet.

Olie eller smør

Men start altid med at sætte panden over på god varme. Med god varme menes 5 ud 6 på komfuret, eller måske endda helt op på fuld skrue. Kom gerne lidt olie på panden. Jeg bruger som regel altid olie, da det kan tåle en højere temperatur end smør, og man kan så efter man har lavet stegeskorpen, så eventuelt supplere med lidt smør, for at få den gode smag fra brunet smør. Det skal lige siges her, at du godt kan stege i rigeligt med fedtstof, da der er kun cirka 2 gram af fedtstoffet der vil hænge ved bøffen, når du tager den af panden. En god bøf suger altså ikke fedt til sig – tværtimod. Det forholder sig derimod anderledes, hvis du for eksempel steger auberginer, da de suger meget fedtstof til sig.

Krydring af bøffen

Der er mange rygter og skrøner om hvorvidt man skal krydre bøffen før, under, eller efter stegningen. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad videnskaben siger, dog ved jeg hvad jeg gør, og hvad flere andre kokke også råder til at gøre. Du skal krydre bøffen lige før du steger den, det giver saltet en mulighed for, at trække noget af væsken væk fra overfladen, og dermed skabe en bedre stegeskorpe. Desuden afgiver saltet og pebret smag til olien. Hvis du vil krydre bøffen med lidt ekstra smag, kan du for eksempel smide et halvt fed hvidløg i olien, samt en eller kviste frisk timian under stegningen.

Stegning af bøffen

Lad panden være godt varm, gerne så varm, at hånden bliver varm, når du holder hånden over panden. Kom bøffen på den rygende varme pande, og brug gerne en paletkniv til at trykke bøffen godt ned mod panden, så den får stegeskorpe på hele den ene overflade. Efter cirka et minut, vender du bøffen, og gentager det med at trykke den fladt ned mod panden. Husk at når du vender bøffen, så skal du IKKE bruge en stegegaffel eller noget skarpt. Hele ideen med at lave en stegeskorpe på bøffen er, at holde saften inde i bøffen, og hvis du så bruger en stegegaffel til at vende den, så prikker du hul i den stegeskorpe vi lige har lavet, og saften løber ud. Efter du har brunet bøffen på begge sider, bør du skrue ned på 3-4 ud af 6 på komfuret. En bøf bør ikke stege for fuld varme under hele stegningen, det er kun for at få stegeskorpen.

Fedtkanter

Det er en misforståelse, at en fedtkant er med til at give smag til kødet. Det er ikke tilfældet, så du kan med ro i sindet godt fjerne en stor fedtkant på bøffen, før at du steger den. Eller i det mindste skære noget fra, da der er mange der også nyder fedtkanten. Men smag til kødet giver det ikke, det er kun fedtmarmoreringen inde i selve kødet der giver smag.god-stegning1

Hvor længe skal bøffen stege

Det kommer an på tykkelsen af kødet, og hvilket kød du har valgt, og ikke mindst om du vil have det rødt, medium eller gennemstegt.

En god bøf er gerne 2+ cm i tykkelsen, den skal helst ikke være for tynd.

Hvis du vil have bøffen

Rød: 4-5 minutter

Medium: 6-7 minutter

Gennemstegt: 8-9 minutter

Det er stegetiden ialt.

Hvis du steger bøffer på over 800 gram, kan det være svært at vurdere hvor længe den skal have, og der kan du faktisk med fordel benytte et stegetermometer.

Husk at lade bøffen hvile efterfølgende. Som en god tommelfingerregel, skal bøffen minimum hvile lige så længe, som den har været på panden.

De 4 værste fejl ved stegning af kød

  • Kommer kødet på panden før den er ordenlig varm. Det kan betyde, at kødet ikke steger, men faktisk kommer til at koge istedet.
  • Folk steger ved for lav varme. Igen, kødet bliver ikke stegt, men koger.
  • Dårlige pander. En dårlig pande kan ikke holde på varmen, og ligeså snart du har smidt bøffen på panden, så forsvinder varmen fra panden.
  • For lidt hviletid. En god bøf kræver hviletid, ligesom en god steg.

Se også

Måltidskasser

Måltidskasser – En trend der er kommet for at blive

I dag er danskerne blevet mere og mere magelige. Der kommer flere og flere færdigretter …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *