Roux

En roux tilberedes af ca. lige dele fedtstof og hvedemel, ved at du smelter smørret/margarinen/olien i en gryde og rører det sammen til en sammenhængende masse.

Du skal passe på med at fedtstoffet ikke bliver for varmt, da det kan ødelægge melets evne til at jævne sovsen ordenligt. Lad melet “stege” i fedtstoffet, mens du rører forsigtigt rundt. Afhængigt af hvad det er for en sovs du er i gang med at lave, skal du lade den brune forskelligt tid.

rouxDen hvide roux, skal ikke andet brunes et par minutter, den dufter ikke rigtigt af noget.

Den lyse roux, er nu brunet lidt mere, og er begyndt svagt af popcorn og den har desuden skiftet farve.

Den mørke roux, som er gået hen og blevet en klar nøddebrun farve. Den skal være jævn cremet i konsistens, og den dufter let som brændte popcorn. Vær opmærksom på at det godt kan tage noget tid at opnå denne farve, da fedtstoffet ikke må blive for varmt.

Af fedtstof kan du også bruge fedtet fra en eventuel stegt kylling, and, eller andet det giver godt med fedtstof – Dette er med til at give sovsen endnu mere smag.

Derefter tilsættes lidt væske af gangen under omrøring. Af væske kan der bruges mælk, fløde, grønssagsvand eller hvis du har stegt en steg med vand under, og opsamlet noget af stegefedtet deri. Der tilsættes væske indtil du opnår den ønskede konsistens.

Du skal dog huske at sovsen skal koge igennem i mindst 5 min. for at reducere melsmagen. Du kan sagtens lade den koge længere, men jo længere tid den koger, jo tykkere konsistens opnår du.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.