Dette er den klassiske opskrift på sauce bearnaise, eller bare bearnaisesovs på dansk. Hvis du først en gang har prøvet denne sovs, så går du aldrig tilbage til andet. “En æggeblomme, et skalotteløg, lidt hvidvinseddike med estragon. Det tager årevis før resultatet bliver perfekt… (Fernard Point, Ma Gastronomi).”
Ingredienser
- 200 gram smør eventuelt klaret
- 2 spsk hvidvinseddike
- 3 stk æggeblommer
- 1.5 dl hvidvin tør
- 2 stk skalotteløg
- 2 spsk estragon
- salt
- peber hvid
Antal personer: personer
Instruktioner
- Smelt smørret i en gryde, men sørg for at det ikke bliver for varmt. Smelt det gerne i vandbad, og meget langsomt.
- Der er nogle der mener at smørret skal "klares" - Det vil sige at du tager det rene smør der ligger sig på overfladen, men lader det hvide bundfald være. Der er dog delte meninger om hvorvidt dette er en nødvendighed.
- Varm hvidvinen op i en gryde, sammen med løg, og hvidvinseddike samt cirka halvdelen af estragonen.
- Reducer blandingen indtil der kun er 2 spiseskefulde tilbage, og sigt det så gennem en fin sigte, eventuelt gennem stof.
- Lav et vandbad i en gryde, og kom blandingen i vandbadet, hvorefter æggeblommerne piskes i.
- Fortsæt med at piske, til blandingen bliver jævn og cremet.
- Tilsæt nu et par spiseskefulde af det smeltede smør, under konstant omrøring.
- Fortsæt med dette, indtil du til sidst kan hælde smørret ganske langsomt i - stadig under konstant omrøring.
- Smag sovsen til med citronsaft, estragon, salt og peber.
- Hvis din bearnaisesovs skiller, så er der hjælp at hente her.
Del denne opskrift